Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2023

Bobby Oroza feat. Cold Diamond & Mink / The Otherside

Είπα ότι σιγά σιγά επανέρχομαι, και έτσι είναι. Βασικά χρόνο θέλω, λίγο quality και αρκετό quantity (πρόλογος για άδειες είναι αυτός κυρ Δ/ντα αν με διαβάζεις).

Γιατί αν τα έχω αυτά και μουσικές θ' ακούσω και καινούργια πράγματα, και παλιά και όλα τα καλά του κόσμου θα γίνουν. Βέβαια τώρα, αρχίζουν οι λαμπρές μέρες, μπαίνει οσονούπω ο αγαπημένος Μάιος, ότι και να γίνει ότι και να κάνει, και να χιονίσει, καλοκαίριασε· τέλος, the time has come, Summer is coming/loading όπως θέλετε πείτε το. Και όταν καλοκαιριάζει κάτι αλλάζει μέσα μου, ταράζεται το είναι μου συθέμελα και άλλα που δε θέλω να αναφέρω. 

Οπότε για περιορισμένες ακόμα εμφανίσεις, όσο ακόμα έχω ότι έχω τέλος πάντων, ανεβάζω αυτή την εξαιρετική τραγουδάρα που σιγοτραγουδώ εδώ και πάνω από δύο-τρεις μήνες. Ψιλοφρέσκο, Ιούνιος 2022 η πρώτη κυκλοφορία. Το ανακάλυψα όμως ο μπούφος καθυστερημένα γιατί ενώ το ήξερα ότι βγήκε το album, εγώ είχα άρνηση. Tο τρέναρα λίγο γιατί μου φάνηκε πολύ "γλυκούλι" soul για τα μέτρα μου το πρώτο του album (που το έχω όμως εννοείται).

Μέγα λάθος λοιπόν αλλά αποκαταστάθηκε. Μια εξαιρετική δουλειά, διαμαντάκι της νέας παγκόσμιας Soul σκηνής. Ακούστε το εδώ οι soulheads και επίσης αν σας ενδιαφέρει (που πρέπει να) κυκλοφορεί και σε instrumental εδώ

Και λέω παγκόσμιας μουσικής soul σκηνής γιατί οι Σκανδιναβοί έχουν ξεφύγει μουσικά τα τελευταία χρόνια. Ο τυπάς είναι Φινλανδός από Βολιβιανή μητέρα (οι Βολιβιανές είναι οι καλύτερες, δε το λέω εγώ, το λέει ο Bλάσσης) και η μπάντα που έγραψε και εκτέλεσε τα τραγούδια επίσης από το μακρινό Ελσίνκι (το οποίο χρόνια μέχρι τα 30 μου το έλεγα Χελσίνσκι - πανάσχετο ήθελα να το γράψω). Jukka Sarapää, Sami Kantelinen και Seppo Salmi, αλλιώς Cold Diamond and Mink, πιο Φινλανδοί πεθαίνεις. Μπράβο στα παιδιά. Μπαντάρα. 

Το feeling διατρέχει όλο τους το δίσκο (τι soul θα ήταν αλλιώς) και αυτό το τραγούδι που αναρτώ όχι απλώς μιλάει, απλά περιγράφει κόμμα-slash-period απόλυτα αυτό που ένιωθα και αυτό που εν τέλει έγινε. Και ίσως γι' αυτό, επειδή μιλάει απόλυτα στη καρδιά μου, γι' αυτό και η λατρεία. Συγχωρέστε με αν σε κάποιους μπορεί να είναι χλιαρό, αλλά για μένα είναι απλά φανταστικό. Και στη τελική, δικό μου είναι το blog, ότι θέλω κάνω. 

Καλό Λαμπρό Τριήμερο! 


It’s all out in plain sight, it’s so hard to see
When you’re down, down, down like I am here
I was dragging along things I should have let go
I spent too long just trying to hold on

There had to be another side to the story I was telling myself
Well there the stars would realign on the other side

I fell in a cycle of despair
My sun went down, down
My world turned inside out
I never felt so lost before

Trapped in my mind
I had to get to the other side

You will find your mind when you reach the other side, get on the other side
You won’t be the same when you get on the other side, get on the other side
The bone I hear Is just a trick of mind, get on the other side
Get on the Otherside

I felt like there was no way for me to go
No room to grow
Weeks went passing but the mood remained
There had to be something outside those walls I made

Open your mind, get on the other side
Where dreams will come alive
Leave your sorrows behind
Just take the ride to the other side

I fell in a cycle of despair
My sun went down, down
My world turned inside out
I never felt so lost before

Trapped in my mind
I knew I had to get to the other side

Let the past be past, move on to a different time, get on the other side
The bone I hear Is just a trick of mind, get on the other side
You won’t be the same when you get on the other side, get on the other side
Get on the Otherside

Τζένη Βάνου / Je T'attends

Καλησπέρα!

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη έμπνευση, αλλά θα ήθελα σήμερα να γράψω κάτι για να μείνει, να έχω να το θυμάμαι μετά από χρόνια και να γελάω - ίσως - με τη κόρη μου παρέα.

Έρχεται που λέτε η μικρή σήμερα μ' ένα χαρτί να υπογράψω· μπαμπά (9,5 χρονών) μας δώσανε στο σχολείο να διαλέξουμε δεύτερη γλώσσα (γιατί έχουμε κατακτήσει τα Ελληνικά και Αγγλικά 😋) και εσύ τι λες, τι να διαλέξω να μάθω, Γαλλικά ή Γερμανικά;

Γκουλπ εγώ (καταλαβαίνουμε όλοι τι σκέφτηκα, δε χρειάζεται να το εξωτερικεύσω, kids these days*) και λέω έλα κορίτσι μου να διαλέξουμε γλώσσα! Τέλεια! Εσύ τι λες; Εγώ μπαμπά λέω Γαλλικά, εσύ; Εγώ λέω... Τι να πω... δε ξέρω... Εγώ λέω Α! τι θα έλεγες να σου βάλω δύο τραγουδάκια ένα Γαλλικό και ένα Γερμανικό να διαλέξουμε; Ε; Φανταστική ιδέα; Ε; ε; Ναι μπαμπά βάλε μου.

Και κάπως έτσι καταστρώθηκε το κόνσεπτ της σημερινής ανάρτησης. Με έπιασε λίγο εξ απήνης και δε μου ήρθε τίποτα ιδιαίτερο μουσικά στο μυαλό. Για Γαλλικό της έβαλα Edith Piaf το Padam, Padam - αυτό μου ήρθε, (εντάξει, κέρδισε από τα αποδυτήρια το Γαλλικό - είναι και πιο παιδικό/παιχνιδιάρικο) και από Γερμανικό της έβαλα ένα ωραίο από David Bowie (δεν ήθελα να της βάλω Rammstein/Deutchland**) το Helden, που στην ουσία είναι ο ύμνος Heroes του Bowie στα Γερμανικά. 

Φυσικά καταλήξαμε στα Γαλλικά.

Δε θέλει ερώτημα και δε πρόκειται να μπω στη λογική, παιδί μου άσε τα Γαλλικά, Deutchland Uber Alles, δουλειές, σεκιούριτι κουτουλουπου. Τα Γαλλικά κακά τα ψέματα είναι άλλη στόφα γλώσσας, πoιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βιβλιοθήκη μου έχω 154 τραγούδια στα Γαλλικά και 16 στα Γερμανικά· φανταστείτε στα Γιαπωνέζικα έχω 22, τόσο καλά, να εδώ ένα άσχετο ωραίο που είχα βάλει.

Βέβαια οι Γάλλοι (γενικεύσεις - δε μ' αρέσει αυτό) είναι σε μεγάλο βαθμό ΓΤΠΚ (εκτός από τον Μαθιώ, ένα τζαμάτο Γάλλο - Αλγερινής καταγωγής, άρα δε πιάνεται - που γνώρισα στα Τζουμέρκα / περίεργη ιστορία / δεν είναι της παρούσης). Γενικά στα κοντάκτ/φιζίκ πάντα τα έβρισκα καλύτερα με τους Γερμανούς. Πιο προσγειωμένοι, λιγότερη έπαρση (ναι, σωστά, δε τους παίρνει).

Αυτή ήταν η μικρή παρανοϊκή ιστορία πρόλογος για τη σημερινή επιλογή. Έτσι για το αντέτ λοιπόν, θα βάλω την αγαπημένη μου από τα παλιά Ελληνίδα τραγουδίστρια (φωνή τοπ επιπέδου), να τραγουδάει Γαλλικά (p.s. μπορεί και να μην ήξερε να μιλάει Γαλλικά, δε το έψαξα να σας πω την αλήθεια). 

Τζένη Βάνου λοιπόν σε μία συμπαθητική μπόσα νόβα, διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού της ίδιας χρόνιας (1963). Μ' αρέσει να ανακαλύπτω της διασκευές των τραγουδιών σε άλλες γλώσσες, γίνονταν συχνά αυτό ειδικά στα 50's, 60's. Φανταστείτε πρώτα άκουσα την εκτέλεση της Βάνου και μετά την αρχική του Gilbert Bécaud (παντελώς άγνωστος για μένα). 

Κλείνω λοιπόν με την λατρεμένη Τζένη - δεν υπάρχει η φωνή της - Βάνου , και ας το λέει "λίγο" Ελληνικά εδώ.

Άντε ρε Αθανασία μου, σε περιμένω πως και πως να σε καμαρώσω να το πεις και εσύ καρδιά μου έστω "λίγο" Ελληνικά. Άντε καλό διάβασμα. Σ' αγαπώ πολύ πολύ πολύ. Ο παπά σου.

* Γιατί εμείς πιάναμε πουλιά στον αέρα, βεβαίως βεβαίως
** Γιατί αυτό μου ήρθε πρώτο. Τα σπάει.

Sasha / Wavy Gravy

Αυτό το διάστημα τα λόγια μπορεί να παρεξηγηθούν και ένα τραγούδι που λέει κάτιτίς, να ερμηνευθεί ότι θέλει να πει κάτι πιο ειδικό.

Και δε το θέλουμε αυτό, γι΄αυτό και instrumental. 

Είμαι καλά, αναπνέω, αντέχω, ζω. Και θέλω όλοι οι αγαπημένοι μου άνθρωποι να είναι καλά, να αναπνέουν, να αντέχουν και να ζουν. Μας αξίζει όλους.

Και όπως λέει και το τσιτάτο στο video "Everything Ιs Going To Be Alright". Το ελπίζω και το εύχομαι για όλους. Και είμαι βέβαιος γι' αυτό in the long run.

Το τραγούδι χωρίς να το είχα καν στο πλαίσιο, μόλις το άκουσα σήμερα για τρίτη-τέταρτη φορά και μου καρφώθηκε στο μυαλό καθώς είναι φρεσκοκατεβασμένο. Το δε βίντεο (φόντο δηλαδή) το είδα πρώτη φορά σήμερα και μου άρεσε όλο αυτο· η θάλασσα, τα βουνά και το τσιτάτο. Γιατί κάπως έτσι θέλω να είναι.

Και αν ακούγεται oldskool είναι γιατί είναι. Αλλά είναι καλό. Once we were ηλεκτρονικοί. 

Be well all, επανέρχομαι. 


Back by Dope Demand

Pet Shop Boys / A New Bohemia

Ralph Weeks & The Means of Production \ Nobody Loves Me (Like You Do)

Broadcast / Long Was The Year